Blog

Mijn Bijzondere Proces

 

In het HIER EN NU is alles soms moeilijk en zwaar. Maar altijd als ik terugkijk op mijn leven, op de afgelopen jaren, zie ik mijn groei en transformatie. Dan zie ik hoe het allemaal klik, klak in elkaar paste en precies zo ging zoals het hoorde te gaan. Hoe ik leerde van de moeilijke momenten, hoe ik kon groeien uit mijn dieptepunt. Ik ben zo trots op mijn bijzondere proces en elke dag weer is een practice om los te laten en de magie van het universum toe te laten. Weten we altijd waartoe onze wegen ons leiden? Nee absoluut niet! Is het soms eng, angstaanjagend, verwarrend, frustrerend? JA! Maar ook hierin kunnen we ons overgeven, ook hierin mogen we loslaten en vertrouwen hebben.

“Hoe meer we ontdekken, hoe meer we weten, hoe meer we er achter komen dat we niets weten.” Ken je deze uitspraak? Hier kom ik vaak op terug als ik met mijn schattige hersenpannetje weer eens probeer te begrijpen hoe het dan allemaal precies in elkaar steekt. Maar mijn conclusie is altijd dat ik onderdeel ben van iets groots, iets magisch, en het enige wat ik hoef te doen is me te laten vallen in deze huidige ervaring. Vertrouwen te hebben, dat wat er ook gebeurt, te geloven dat het precies goed is zoals het is. Dat ik een perfect puzzelstukje ben in een oneindige puzzel en dat alles klopt. Voor altijd.

Here & Now

 

In onze wereld waarin alles bestaat uit dualiteit kiezen we graag voor het één of het ander. We bestempelen graag wat goed is en fout. Wat mooi is en lelijk en we houden ons graag aan onze meningen vast. Al die ideeën en constructies zijn ontstaan door wat wij hebben geleerd en hebben meegekregen vanuit onze opvoeding, omgeving en cultuur.

In die zin werkt ons brein a.k.a ons Ego als een computer programma en slaan we continue van alles op. Als we hier vervolgens van los willen (of moeten?) komen, starten we een proces dat soms best heftig kan zijn. Alsof alles wat je ooit kende en waar je in geloofde zo onder je voeten vandaan wordt getrokken.

In het menselijk collectief is er een disbalans ontstaan en vertrouwen we vaak alleen op dit programma. Onze ratio, alle regels en afspraken die daarin liggen opgeslagen, geven ons een veilig gevoel, een idee van richting en houvast.

Maar de huidige tijd stelt ons op de proef om onze programma’s weer eens nader te onderzoeken. Naast het feit dat onze hersens bijzondere meesterwerkjes zijn en we zonder deze vorm van intelligentie niet eens zouden overleven, is er in ons allemaal ook een andere intelligentie aanwezig. Een kracht die ons met ons lijf verbindt, met onze gevoelens, ons hart, onze intuïtie en een diep inner weten.

We kunnen hiermee contact maken door… alles te doen wat we niet hebben geleerd en wat meestal niet in onze programma’s staat opgeslagen. We kunnen gaan verbinden met deze wijsheid door stil te zijn, door de aandacht naar binnen te brengen. Door aandachtig te zijn en subtiele hints te ervaren vanuit ons Zelf. Door stil te staan en ons brein geen voer te geven, kunnen we verder kijken, meer horen en dieper voelen.

 

Onze ratio gelooft het vaak niet, is sceptisch en achterdochtig. Raakt zelfs volledig in paniek uit een wil om te overleven. Maar als je dit door begint te krijgen wordt het een interessant spel. Voorbij jouw gedachten en lichamelijke sensaties, kun je gaan voelen en herinneren… wie jij daadwerkelijk bent. Op die plek zul je ontdekken dat jij een andere versie bent van een ieder ander om jou heen. Dat we allemaal onderdeel zijn van dat Ene en dat goed of fout niet bestaat.

We zitten als mens allemaal(!) in het huidige verhaal op aarde en nee, spiritualiteit gaat niet alleen maar over liefde en licht. Juist mogen we allen het donker onder ogen komen en door processen heen bewegen om te helen van trauma en pijn. In die zin is de dualiteit erg reëel en voelbaar voor ons allemaal. Wees daarom ook zacht voor jezelf en voor dit menselijke, aardse proces.

Weet ook, dat je in elk moment, even een stap terug kunt nemen. Kunt observeren, kunt zakken in jouw hart en er voor kunt kiezen… om geen kant te kiezen. Observeer jouw binnenwereld, observeer je omgeving, zonder oordeel.

As within so without, as above so below.

Alles is met elkaar verbonden, we zijn allemaal onderdeel van dit grootse, magische (soms vrij intense en bizarre) kosmische spel.

En mocht dit allemaal net iets te ver voor je gaan of vind je het allemaal veelste zweverig klinken, dan is dat ook oké. Zoals @landapenders gister al schreef: You do you. Alles is goed. Weet alleen, door wat voor moeilijkheden en struggles jij je ook heen beweegt, je altijd kunt terugkomen naar dit huidige moment en er voor kunt kiezen om de verhalen in je hoofd los te laten. Wat voor verhalen dan ook! Je kunt altijd kiezen voor vertrouwen en kiezen… om jeZelf te zijn.

You are not al-one.

 

Natural Confidence

 

Als ik terugdenk aan mijn jongste jaren, dan herinner ik me dat ik altijd al zelfvertrouwen had. In mij bestond een geboren leider en er was niets of niemand dat mij ging tegenhouden in alle creatieve ideeën die ik had en wilde uitvoeren. Hm ja, think twice.

Het leven zat juist helemaal VOL met mensen en situaties die mij hebben uitgedaagd in mezelf te blijven geloven. Vanaf dat ik mij kan herinneren ben ik gepest, buitengesloten en afgemaakt, omdat anderen mij niet moesten, mij gek of “te veel” vonden.

Ik ontwikkelde allerlei onzekerheden en negatieve geloofsovertuigingen – dat zich later ging uiten in verslavingen, zelfhaat en destructief gedrag. Tegelijkertijd bleef ik mijn “sterke karakter” behouden. Nou ik kan je vertellen, dit was geen makkelijke combi. Mensen bleven mij haten, ik werd uit groepen gezet, buitengesloten en gepest. Ik snapte nooit wat ik fout deed, maar dit patroon bleef zich eindeloos herhalen. Zelfs tot in mijn volwassen levensjaren.

Gelukkig zijn er ook veel mensen geweest die mij zagen voor wie ik was en van mij hielden. GELUKKIG heb ik ook enorm veel prachtige vriendschappen mogen opbouwen en heel veel liefde gekend in mijn leven. Maar ik kan niet ontkennen dat het pas sinds een jaar of drie is dat ik vrede begin te sluiten met mijn heftige, sterke ik.

Want een sterke persoonlijkheid, tja, hoe omarm je die? Soms wou ik oprecht dat ik wat minder was, wat relaxter, dat ik wat minder mening had of wat minder opviel. Maar aan de andere kant voel ik nu steeds meer hoe dit mijn kracht is. Dat ik zoveel kan bereiken, dat ik anderen mag inspireren, dat ik groots mag groeien en daar ben ik eigenlijk ook wel heel erg trots op.

Mijn inner kind, die ongeveer 20 jaar huilend in een hoekje heeft zitten wachten, begint nu ook eindelijk uit haar schulp te kruipen en het leiderschap te omarmen dat zij altijd al in zich had.

Ik snap nu beter dat alles, letterlijk alles dat zich aandient in ons leven, ons levenspad inkleurt en dat we mogen leren van alle lessen. Ik ben fucking trots op het werk dat ik nu doe en ik had dit niet kunnen doen zonder de uitdagingen die ik heb mogen overwinnen in dit leven.

Pure Nature

 

Door mij te omringen met natuur: te verbinden met het zonlicht, diepe teugen lucht in te ademen, ook als het regent, door bomen te bekijken (soms te knuffelen 🤪), wolken te bestuderen en mierenhopen te analyseren… kom ik terug bij mijn eigen natuurlijke essentie.

In ons drukke levens, geleid door drukke banen en agenda’s, in overvolle steden, VERGETEN WE SOMS… waar we vandaan komen. Dat ook wij, puur natuur ZIJN.

Ga eens weg van alle drukte en ga liggen in het gras. Niet alleen op vakantie, niet alleen dan. Ga naar buiten in je pauze, eet je bord eten buiten op. Kijk naar alles wat je in je mond stopt. Gebruik je zintuigen. Zwieper je armen de lucht in als je door het park loopt en geef jezelf die space voordat je weer achter je laptop kruipt. Eet eens paddestoelen in de natuur, kom eens uit dat hoofd en voel hoe jij… puur bent. Jij bent… puur natuur 🍑.

Op deze foto voelde ik me enorm verbonden met Mama Gaia en hoe ik meer ik dit soort ervaringen heb, hoe meer ik om me heen kijk en continue zie wat wij mensen hebben gemaakt en hebben neergezet. Fucking bizar en ongelofelijk knap… maar het verwijderd ons ook van onze natuurlijke essentie.

Blijf je dus verbinden met de natuur en doe het écht. Eens in de zoveel tijd, voor wat langer, zonder telefoon, zonder doel. Gewoon inademen, integreren, kijken, voelen. Moeder natuur geeft ons oneindig veel wijsheid, kennis en inzichten. Helemaal voor nop.

Overgave

 

Overgave is één van mijn grootste thema’s, waar ik anderen vrouwen in meeneem en waar ik ze in uit probeer te dagen. Ook is het iets waar ik zelf, elke dag weer, tegenaan loop en inmiddels beschouw ik het als een dagelijkse practice.

 

Want ons volledig overgeven, in dit moment, deze situatie, in dit gesprek, aan al die gedachten, de realiteit, aan onze partner, een rustmoment, een vrijpartij… dát is soms verdomde lastig. In ons hoofd willen we allemaal (schijn)controle. We willen dat het klopt en dat het redelijk is. We willen niet dat het misloopt of dat het helemaal anders loopt, dan hoe wij het hadden bedacht. We kunnen ons bijna niet meer storten op één ding, omdat we ook nog duizend andere dingen in ons hoofd hebben.

 

We kunnen niet meer niks doen, we willen zo veel tegelijk. We zijn verslaafd aan doen, aan bezig zijn, onze hersens die altijd maar aan staan. We kunnen bijna niet meer de tijd nemen om een paar uur gewoon even niet zo veel te doen, maar te dealen met… wat is. Met onze gevoelens, onze gedachten, of als je een partner hebt… gewoon even met je partner te zijn, zonder iets om handen te hebben. Alleen of samen Netflixen telt niet.

 

Overgave kun je oefenen. Overgave hoort bij de YIN energie. Loslaten, loskoppelen, accepteren, voelen. Langzaam, de tijd nemen, geduldig zijn, om je heen kijken, echt voelen en je openen.

 

Op 1 oktober ben ik met 9 mooie vrouwen begonnen met de Month of Pleasure. In een kleine, besloten community houden we ons een maand lang bezig met thema’s zoals voelen, echt verbinden met ons lijf, overgave, genot, sensualiteit… Het is een waardevolle maand met dagelijkse inspiratie, vragen om te bespreken, practices om te integreren en live sessies om samen te beoefenen.

 

Check de Month of Pleasure onder Programs voor meer info. Je kunt je al aanmelden voor december 2021.

Sisterhood

Vrouwen zijn mijn lievelingswezens. Mooi, elegant, lief, krachtig, sterk, slim, gevoelig, complex. Ik ben zo ontzettend dankbaar dat ik met ze mag werken. Dat ik ze mag bijstaan af en toe, en mag ondersteunen, om het pad te bewandelen dat we allemaal bewandelen als mens.

 

Altijd al bracht ik vrouwen bij elkaar. Altijd al voelde ik me tot ze aangetrokken en wilde ik voor altijd met ze praten over onze diepste gevoelens en ervaringen.

 

Toen de thema’s rondom the feminine op mijn pad kwamen werd het in één klap heel duidelijk: its all about sisterhood en ik mag hier een mooie rol in gaan spelen.

 

Ik mag vrouwen samen brengen en ruimte bewaren voor al jullie verhalen. Ik mag jullie mee nemen, kennis met jullie delen en jullie aan elkaar voor stellen. Zodat jullie geïnspireerd en gemotiveerd verder kunnen op jullie reis, en we als collectief kunnen groeien, bloeien en kunnen oprijzen uit de as.

 

Dit is wat ik destijds… héél sterk voelde. En sindsdien is er geen twijfel geweest. Ik had wel eens gehoord over een zielsmissie of een zielenpad, maar tot dat moment had ik dat nooit ervaren. Nu weet ik dat het bestaat en sinds ik het volg, gaat alles alsof de wind mij meevoert. Alleen soms als mijn hoofd zich er te veel mee bemoeit, alleen dan voel ik soms wel eens blokkade of struggle. Maar als ik me ontspan, vertrouw en achterover leun, neemt mijn ziel het over en gaat alles als vanzelf.

 

De vrouwen die ik aantrek horen bij mij. De vrouwen die ik bij elkaar breng, horen bij elkaar. Het klinkt misschien gek, maar het is echt waar!

Verbinding, overgave, onze seksualiteit en ons lijf op een nieuwe manier ontdekken. Zodat we weer in onszelf gaan geloven, zodat we weer in onze mooie kracht komen te staan en de wereld een betere plek mogen maken. Dat is wat ik kwam doen.

Mama Mushroom

 

 De planten laten mij altijd zien dat het leven en wij mensen zoveel gecompliceerder in elkaar zitten dan wij in onze culturen leren en denken. Body, mind en spirit, met elkaar verbonden. Terug te herleiden naar onze verste voorouders, rijgt als een een koord van energie door ons heen, door ons allemaal heen.

 

Ons ego, onze gedachten, al onze ideeën zorgen voor creatie, voor spel en beweging. Het bewustzijn op de achtergrond als een trouwe hond die er altijd zal zijn, om alles oordeelloos te observeren. We zijn als vaten, er gebeurt van alles en er beweegt van alles door ons heen. We hoeven niet alles te snappen, alle verhalen, alle gevoelens, alle dromen, het is te veel.

 

Maar onze emoties, en deze doorvoelen, is zo ontzettend belangrijk. Ik snap en weet dat elke dag een beetje meer. Ik geloof dat wij als mens hier op aarde zijn om onze trauma’s te helen.

 

Door emoties te hebben, ze te zien en te ondergaan, ze door ons heen te laten stromen, kunnen we helen, groeien, doorgaan en opstijgen naar een hoger bewustzijn. Zodat onze creatie, het spel des levens, bewuster ervaren kan worden. Meer geluk, meer liefde, meer acceptatie, meer wijsheid, meer weten, een inner weten.

 

Is deze reis makkelijk of alleen maar fijn? Absoluut niet. Integendeel. Ik deel hier de komende tijd graag meer over.

 

Op de foto vers geplukte paddestoelen uit de Mexicaanse bergen. Magisch toch dat dit uit onze aarde groeit en dat het ons wijsheid, heling en spirituele inzichten brengt? 

 

 

Liefde en rust

 

Met mijn lieve vriendin verdwijn ik een weekje uit de stad. Even weg van werk, even geen studie, geen schermen, geen mondkapjes, geen nieuwsberichten, geen instagram, geen verplichtingen, geen relatie, geen huishouden, even niks.

 

Een huisje diep in Grun waar we ons kunnen terugtrekken. Vanaf de eerste seconde een last van mijn schouders. Wat leg ik mezelf toch eigenlijk altijd op? Vanaf de ochtend tot de avond, zoveel te doen, zoveel te plannen, zoveel te bespreken, altijd on the run. Er is zoveel aan de hand, in mij, buiten mij. Wat een emoties, wat een gedoe. Wat veel voor een mens. Wat een wereld, wat een leven.

 

Deze week was een week voor bezinning, voor diepe gesprekken, heling, inzichten en rust. Uren wandelen, uren praten, uren van stilte, van integratie en leermomenten. Elkaar en jezelf altijd weer beter leren kennen, samen huilen en lachen om het leven. Ons huisje was onze sacred space en deze hele week voelde als ceremonie. Waarin alles er even mocht zijn. Elke traan, elke gedachte, elk gevoel van weerstand, van discussie, van alles tegelijk en van gewoon even niks.

 

Er zijn veel dingen waar ik dankbaar voor ben, maar deze vrouw is een onderdeel van mijn hart. Happy bday my love.

 

Soul’s Surpose

 

Als je twee jaar geleden aan mij had vertelt dat ik heel binnenkort een eigen bedrijf zou beginnen. Dat ik een online programma zou creëren en dit met meer dan 20 vrouwen zou delen. Als je me had vertelt dat ik dit jaar meerdere retreats zou organiseren en zou beginnen met een Tantrische opleiding om Seks, Liefde & Relatie Coach te worden… dan zou ik je vol ongeloof hebben aangestaard.

Tot vorig jaar had ik nooit een heel duidelijk doel. Ik wist niet wat ik wilde worden later. Ik wist niet wat mijn passie was. Ja, mijn zelfontwikkeling was mijn passie en mijn vrienden. Dinertjes en feestjes organiseren, dat vond ik fantastisch. En groeien als mens, daar stapte ik elke dag mijn bed voor uit. Maar dit leven ging gepaard maar extreme onzekerheden. Met zelfafwijzing, destructiviteit en verslavingen. Ik kon dit niet als volwaardige passies zien. Ik vond mezelf echt een loser, noemde mezelf vaak een niksnut, nada.

In 2018 maakte ik een paar grote beslissingen… Ik zei mijn baan vaarwel, ik verkocht al mijn spullen en ging voor onbepaalde tijd op reis om mezelf voor eens en voor altijd BUITEN mijn omgeving te plaatsen en te ontdekken wat ik nou écht wilde en vooral wat ik nou écht kon. Ik had geen idee waar dit me zou brengen. Ik had echt geen idee… 

Ik had nooit durven dromen, nooit durven hopen dat ik mijn roeping zou vinden. Ik had nooit durven verwachten dat ik voor het eerst in mijn leven, op mijn 31e (!), zou voelen wat ik HOOR te doen. Dat ik te weten zou komen, op een dieper niveau, WAAROM IK HIER BEN. 


Nu het allemaal zo is gegaan en zo is gebeurt, kan ik niets anders dan trots zijn. Ik zit in mijn proces, en geloof me, dit proces houdt nooit op. En ondanks dat er dus nog veel te leren is, er nog heeeel veel ruimte is voor groei en ontwikkeling, voel ik meer dan ooit, dat ik precies ben waar ik hoor te zijn. In dit proces, op mijn pad, in dit leven, op deze aarde.

Mijn taak is om kennis te delen. Anderen te leren en te inspireren. Ik mag creëren en manifesteren om het algemene bewustzijn te doen groeien. Samen met anderen werken, organiseren en faciliteren. Space holden, advies en steun bieden bij interne processen. Mensen begeleiden in hun heling en groei en bijdragen aan het collectief. 🔆

Denk nooit dat het te laat is om een duik in het diepe te nemen. Om shit te transformeren. Om je leven om te gooien. Om dingen aan te pakken. GELOOF NOOIT dat je niet goed genoeg bent, dat je nergens goed in bent, dat je geen missie heb. Ga open staan, ga op zoek, ga werken aan jezelf. Als je dit doet, werkt het universum met je mee en zal ze je laten zien wat jouw pad is. Jouw roeping en jouw pad zullen voor je verschijnen. ✨

In de tussentijd, hoop ik je te mogen inspireren. Wellicht dat we samen mogen werken, samen mogen lachen, huilen, mogen groeien of elkaar mogen omarmen.

Het licht, de liefde en de teacher in mij, bedankt het licht, de liefde en de teacher in jou. NAMASTE 🙏🏼

 

Wise Woman

 

In all of us women lies a wise woman. A woman who knows it all, who has experienced it all. Who suffered, who feared, who conquered, who overcame.

 

We’ve all been holy, we’ve all been daughters and mothers and sisters. We’ve been working together, joining our magic, wisdom and powers. We fought together, we were loved and admired. Also we’ve been deceived and put against each other. We’ve been wild and seductive. We’ve been defeated and slaughtered.

When we go inward, when we need guidance and when we bleed, we can always connect to her. We can hear her whisper. Ask her for protection, for safety and for ancient wisdom.

 

Don’t be afraid for your inner wise woman. She is more wise and more powerful then you can ever imagine, but you can take it all. Because you ARE her. Just trust. 

 

I AM MADE OUT OF WATER – OF COURSE I AM EMOTIONAL

 Ik kan niet vaak genoeg blijven herhalen, zowel tegen jullie als tegen mezelf, dat alles dat wij voelen, dat alles, alles er mag zijn en alles doorvoeld mag worden.

 

De mensheid heeft zichzelf door de jaren heen aangeleerd dat we onze emoties moeten wegstoppen. Dat we hard moeten zijn, dat we ons moeten schamen voor onze emoties en we verontschuldigen ons er daarom ook voor. We groeien op met het idee dat we altijd blij en gelukkig moeten zijn en het liefst alleen maar plezierige gevoelens mogen ervaren.

 

Maar dit is niet hoe de wereld in elkaar steekt! Alles dat bestaat in onze realiteit bestaat uit twee dualistische kosmische energieën. De yin en de yang.

 

🌓 Hard kan niet bestaan zonder zacht.
💧Water bestaat niet zonder vuur.
☀️ Geluk zou niets zijn zonder ongeluk.
🐍 Nieuwsgierigheid en genot zouden simpelweg niet bestaan, als we geen angst en afgunst konden ervaren.

 

Daarnaast zijn onze emoties er niet voor niks. Ze zijn er om ervaringen te verwerken, om trauma’s te helen. We kunnen de controle los laten en ons lijf het werk van de natuur laten doen.

 

Als dieren achterna worden gezeten door een ander beest dat ze wil aanvallen en ze overleven het, schudden zij het trauma van zich af. Daarna is er niks meer aan de hand. In de oertijd werkte dit waarschijnlijk ook zo bij ons.

 

Nu onze breinen enorm zijn gegroeid en geëvolueerd, is ons rationele brein zó sterk geworden dat we er allemaal ongeschreven wetten, regels en onzekerheden op na houden. Wat zogenaamd gepast is en wat niet.

 

Wat wij als mens met elkaar hebben gecreëerd is bijzonder en uniek, maar we mogen af en toe wel weer even terug naar de basis, terug naar onze primaire roots. De emoties lekker door ons heen laten stromen en ons hier niet voor schamen of hier over oordelen.

Gewoon lekker janken of ff gillen, springen, stampen, schud shit van je af, laat die tranen stromen. Lekker man!

 

En zal ik je wat vertellen? Als je dit doet en je kunt je emotie er gewoon even laten zijn, zonder oordeel, dan is er daarna heel waarschijnlijk weer ruimte voor zonneschijn, voor een geluksmoment, voor warmte en een schaterlach.

 

Locked up in boxes


Do you recognize this feeling of being locked up in boxes? Moving from box to box, from your house to another one. From your car to another building. Watching screens all day because of work, connecting to others, for your daily inspiration, for that recipe, for literally everything.

 

Do you often realize, just like me, how life in the cities is very un-natural and that we are completely disconnected from nature? When I wake up, watching the time from my screen, doing my yoga class from screen, going behind my desk to work from my computer, in the meantime going on Instagram to connect, to inspire, to communicate. When I have lunch with my partner and we want to plan a weekend away, again I need my phone to check my planner. It’s like… frustrating really.

 

Everyday I try to get away from my screens for at least an hour and I walk outside. In between the cars, buildings, houses I’m looking for trees, staring into the skies. On my way back I can’t help myself, calling a friend, cause I have the time now. Also stopping to do some groceries, because I’m here now. Don’t’ want to waste my time.

 

The more I meditate, the more I travel, the more I learn about life and it’s deeper layers, the more I look around and don’t feel at home. I feel trapped and locked up. Then again I realize that I could not go back in time. I’m so used to a lot of the comfort, the variety of possibilities, the opportunities to move myself around and ofcourse… the internet. I love my work, I love working, creating and writing, making programs and I love the fact that I can Google any-thing. I am learning new things like every freaking day. My study is online, all music is available always, I can go on…

 

So once again I’d like to be conscious and grateful and create a way to balance it all. In April I’m leaving the Netherlands to live and work on one of the most beautiful mountains in Spain. For 7 weeks my lovely friend @annageertjeschram is welcoming me and I’m so super grateful because I need this space. Space around me creates space in my head. Re-connect with nature, more time to just be. I can’t wait.

Rise Up Sisters2020 was het gekke jaar waarin de wereld in een ander daglicht werd gezet. Het jaar waarin we wakker werden geschut, door elkaar werden gerammeld en voor sommigen was dit het jaar waarin hele pijnlijke situaties er voor zorgden dat ons leven niet meer hetzelfde was als daarvoor.

 

2020 was het jaar waarin velen van ons een inzicht kregen. Een moment van besef, van bewustwording, van overgave en vertrouwen; we kregen een teken van onze zielsmissie. Nog nooit in de gehele geschiedenis zijn zoveel mensen in opleiding om heler te worden en aan het werk als heler. Op allerlei vlakken en in alle gebieden schieten de lichtwerkers uit de grond. ⚡️

 

2020 was het startsignaal van een immens grote verandering. Onze aarde en wij als mensencollectief bewegen ons langzaam voort door lagen van bewustzijn; vanuit het donker, onderweg naar het licht. In die reis wordt van alles zichtbaar. Alles dat nog erkent of verwerkt moet worden, alles dat nog geheeld moet worden.

 

2020 was het jaar waarin ook ik mijn roeping vond, waarin ik prachtige verbindingen maakte en sterk voelde waar ik anderen in mee mag nemen. Vrouwen samenbrengen en onze krachten bundelen. Samen opstaan, samen zijn, samen spelen, samen helen, samen transformeren, samen licht en liefde verspreiden. Wij vrouwen spelen een belangrijke rol in deze transitie. Wij zijn spirituele Godinnen die onszelf een beetje zijn vergeten. Onze magische krachten hervinden is een prachtig proces vol ups & downs en daarom hebben we elkaar zo nodig. 

 

2020 was het jaar waarin Anne en ik twee mooie retreats mochten creëren, waar we met prachtige vrouwen samen kwamen. Van waaruit we elkaar inspireerden, motiveerden en verbindingen mochten maken. Dit werk voelt nooit aan als werk, maar als een dankbare levensmissie. Ik zie alleen maar mooie, prachtige en sterke vrouwen en ben trots op elke vrouw die ik ontmoet en zie. We zijn allemaal hier, omdat we hiervoor kozen. We hebben allemaal het doel om te helen. Een missie om bij elkaar te komen en samen op te staan voor een liefdevol bestaan op Mama Gaia.

Rise Up Sisters. Mother Needs Us Now.


Mijn Pad


Op mijn reizen, spirituele zoektocht en ontdekkingsreis naar mezelf en naar de reden van ons bestaan, stuitte ik op allerlei paden. Paden van stilte, yoga en meditatie. Vol discipline, geduld, dienstbaarheid en reinheid. Paden met ritueel en sjamanen, vol van ceremonies en plantmedicijn. Ik stuitte op het pad van het heilige vrouwelijke. Werken met ons lijf, onze adem, stem en energie. Heilige seksualiteit, emoties doorvoelen, werken met onze schaduw, helemaal er doorheen.

Ook het “normale leven”, de situaties waar ik in belandde, de punten waar ik tegenaan liep, de relaties die ik had. Al mijn triggers, onzekerheden en pijn. Ook dit is een pad, van ontwaken, bewustwording, leren en groeien.

Vandaag de dag connect ik met mijn lijf en geest. Ik sta open in elk moment en luister naar wat ik nodig heb. Ik ben me bewust van mijn patronen, mijn valkuilen en probeer – er niet meer bewust in te vallen. Ik weet wat ik kan doen om me goed te voelen, en ik probeer elke stap of misstap te waarderen en ik groei.

Mijn relaties zijn mijn spiegels, mijn containers vol leermomenten over liefdevol gedrag. Ik leer beter praten, beter begrijpen, meer geduld te hebben en dankbaar te zijn voor elke ervaring of aanvaring.

Mijn leven wordt langzaamaan een ritueel waarin ik mij verbind met de elementen.
🌍 Mijn benen zijn als wortels in de aarde. Verbonden met deze bijzondere moeder energie.
💧 Mijn emoties zijn als het water, die heftig mogen vloeien of soms opvallend stil en eenzaam mogen zijn. Ook vloeit hier mijn creativiteit naar buiten, wanneer het daar tijd voor is.
🔥 In mijn buik brand het vuur dat mij levend en wakker houd en mij vastberaden keuzes laat maken.
💛 In mijn hart verbind ik met mijn ziel. Ik voel me verbonden met een ieder, met het goddelijke en alles daar in de kosmos wat groots is. Vanuit hier leer ik over overgave, over volledige acceptatie en overdreven veel vertrouwen in het grootse proces, in alles dat is.
👁 Het plekje achter mijn voorhoofd laat me beter zien. Laat me voelen en geloven dat alles al bepaald was. Dat alles al is gebeurt. Dat ik hier niet alleen mag zijn, maar moet zijn. En dat iedereen op zijn of haar pad is, wat dat dan ook is.✨Rise Up Women’s Retreat


“Whenever women come together like this, they become from strangers to sisters very quick. The circle creates unity, a sacred bond and a safe container to let your walls down and to let your true self be seen.”

Wil je meer info over het Rise Up Women’s Retreat? Check het hier.


SELF LOVE


Het lijkt eigenlijk zo simpel. Houd van jezelf, wijs jezelf niet af, maar word je eigen beste vriend of vriendin.

Ik probeer al van jongs af aan van mezelf te houden en ging dan ook altijd op zoek naar manieren hoe ik dit moest doen. Liever voor mezelf zijn, mezelf accepteren, mijn eigen gedachten en gedrag niet afkeuren. Ik wist dat allemaal wel, in theorie, maar het ook echt praktiseren, was echt een ander verhaal.

Nu ben ik 32 en zit ik nog steeds in dit proces naar radicale liefde voor wie ik ben en volledige zelfacceptatie. Want jezelf leren kennen, al je patronen en triggers herkennen. Al die ups en downs, natuurlijke ebs en flows, alle aangeleerde structuren, alle gevoelige, mooie en ook uitdagende karaktertrekken. Al je emoties en alle pijnplekken. Om dit allemaal te zien van jezelf, dit te omarmen, dit te dragen in volledige acceptatie in elk moment… dat is nogal wat.

Dit is een proces dat hoort bij ons mensenleven. Dat ik stapje voor stapje, soms weer een stukje terug, tegen mezelf aanstoot en weer terugkrabbel. Dat ik elke keer weer op daag voor mezelf, opsta voor mezelf, mijn best doe voor mezelf en OVERal een spiegel in zie.

Zodat ik beetje bij beetje, mezelf mag tegenkomen en mezelf mag liefkozen. Om soms mijn eigen liefdevolle moeder te zijn, mijn eigen beste vriendin, soms ben ik mijn eigen strenge vader en soms ben ik gewoon neutraal. Dan draag ik mijn boosheid, mijn frustratie, irritatie, mijn angst, mijn verdriet. Niet alleen het mooie maar ook het lelijke, probeer ik te dragen en niets af te keuren. In mijn volledigheid probeer ik te zijn vanuit liefde en compassie.


EB EN VLOED


Als ik me vroeger down voelde, dan vond ik dat heel erg kut. Als ik me al kut voelde, niet lekker in mijn vel zat, saggerijnig of verdrietig was soms. Dan vond ik daar bovenop ook nog eens, dat ik me niet zo hoorde te voelen, dat ik me niet zo zou moeten voelen. Bovenop al mijn gevoelens, had ik ook nog eens een negatief oordeel over dat ik me zo voelde, waardoor het er eigenlijk alleen maar rotter door werd.

Als ik me vroeger goed voelde, dan was ik zó ontzettend blij dat ik lekker in mijn vel zat. Mega dankbaar was ik voor mijn leven en mijn vrienden. Ik was vaak zó blij en zó bang om dit gevoel weer los te laten, dat ik me er krampachtig aan vast klampte. Soms was dit zó overweldigend dat ik met enorm veel weerstand en wijd open ogen weer in een wat mindere fase terecht kwam en voor m’n gevoel een afgrond in stortte.

Borderline of wa?

Na jaren ploeteren, vallen en opstaan heb ik geleerd van- en over het leven. Onze aarde, onze natuur, bestaat uit niets anders dan ups en downs. Alles, werkelijk alles, bestaat uit cyclussen en uit cadansen. Seizoenen die komen en gaan. Planten, bloemen en bomen die groeien, die doorgeven en in samenwerking met de grond, de regen, de zon en met dieren bloeien en doodgaan en weer ontstaan. Wateren die als eb en vloed heen en weer bewegen. De standen van de zonnen, de manen, de planeten, onze aarde. Omhoog en weer naar beneden. Wilde en krachtige winden en vuren, naar rustige en serene wateren en grond. Alles dat geboren wordt en leeft en alles dat ook weer dood gaat. Alles dat beweegt en alles… dat ook weer vergaat.

Je weet toch… natuur. 🌳🍃🍂🍄🌪🌏🌓🪐✨

Zo ook, wij. Wij als mens gaan ook door vergelijkbare cyclussen. De cyclus van verwekt worden, geboren worden, van leven en van doodgaan. De verschillende fasen van ons leven, die ons voortbewegen, waar we door groeien en bloeien, van leren en wat we weer doorgeven aan ons nageslacht.


Dan wij als vrouw… Wij kunnen heilig leven in onze schoot ontvangen, het laten groeien en op aarde zetten. Onze natuurlijke staat van zijn zorgt ervoor dat wij elke maand door een bijzondere cyclus gaan. Een cyclus van vruchtbaarheid: van het opbouwen en het klaarmaken van vruchtbaar water voor nieuw leven. Dan wanneer er geen bevruchting plaatsvindt, de afbouw en afwerping van leven. En dan… weer opnieuw. En dan, weer opnieuw. En als die bevruchting wél plaatsvindt: Wauw, wat een proces gaan we dan weer tegemoet!


Wat ik nu veel beter begrijp is dat mijn ups & downs onderdeel zijn van de natuur. Vrouwen zijn als water, inclusief de wilde golven én de kalme beekjes. Inclusief de woeste orkanen en óok de stilste wateren. Net zoals water flowen wij door het leven en bewegen we ons voort zoals alleen water dat kan. Net zoals water, mogen we wild zijn, mogen we doorvoelen, ja al onze emoties. Net zoals water mogen we stil zijn, zo stil, zo sereen dat niemand ons hoort.


Nu ik dit begrijp, en écht snap. Nu ik écht voel dat ik dat ben en mag zijn, kan ik mijn ups & down belichamen. Ik kan ze doorvoelen, respecteren en ik kan van ze houden. Ik ervaar een huilbui met bijna dezelfde waarneming als dat ik dat doe tijdens de slappe lach. Ik bepaal niet meer wat geluk is met mijn brein en mijn gedachtengang. Ik ervaar geluk in elk aspect van het leven. Hoe donker of licht dit ook mag zijn. Ik heb écht geleerd dat dát onze les is… alles omarmen en dáar jouw persoonlijke levenslessen uit leren. 

WAAR GAAT HET ALLEMAAL OVER?


Als je net zoals ik, in Nederland bent geboren in een prima gezin met prima en behapbare levenservaringen, omringt door liefdevolle mensen, dan snap je er toch helemaal niks van? Van de rest van de wereld. De oorlogen, de haat, het geweld. Mannen die vrouwen mishandelen en verkrachten, zich misdragen. Vrouwen die elkaar als vijand zien, niet samenwerken, alleen maar lijden. Mannen die elkaar neerschieten voor geld en voor macht en voor land. Heftige en enge politiek waar je helemaal niets van snapt, wat doen we elkaar aan? Waar gaat het allemaal over?


Dat dit heftige jaren gingen worden, ja dat weten we nou wel. Dat alle shit naar boven komt, racisme over kleur, racisme over geslacht. Ongelijkheid, onverdeeldheid, woede, angst, oneerlijkheid. Dat internet de wereld transparant heeft gemaakt, social media kanalen overuren draaien, dat de hele wereld AAN staat, dat snappen we nou wel.

Maar dat al onze mobieltjes zouden gloeien, dat JONG EN OUD zou worden blootgesteld aan informatie uit ALLE hoeken. Dat is nog nooit gebeurt. Waar moet je nou in meegaan? Wat kan je nog geloven? Wat doen we elkaar aan? Waar gaat het allemaal over?

De ene zegt dit en de ander zegt dat. Het ene zou belachelijk zijn, terwijl we juist in grote onderwerpen zouden moeten duiken. De cabal vreet onze wereld op, alles is doorgestoken kaart. Maar we geloven dat alles gebeurt met een grotere reden, we zijn spiritueel aan het ontwaken…

Mensen worden wakker, maar we worden ook banger. Het bewustzijn wordt groter, maar de discussies ook. Het doet pijn en het is onwennig. Dan zijn er ook nog een hoop die vooralsnog alles negeren. Huilhuil, kijk even om je heen. WIE dan? HOE dan? Wat kunnen we nog geloven? Wat doen we elkaar aan? Waar gaat het allemaal over?

 

Adem diep in en adem diep uit. Gaat het wederom om het vinden van balans? Volgens mij moeten we onszelf niet gek laten maken, en óók alert blijven. Er is GEEN één goed antwoord. Er is NIET één juiste weg. Wat wij kunnen doen is ademhalen, opdagen en oprecht zijn naar onszelf én elkaar in elkaars waarde laten.

🌕 Naar binnen keren, rust opzoeken, liefde verkennen.
🌖 Naar buiten treden, elkaar vragen stellen, of wakker schudden: bewustzijn creëren.
🌗 Niet aan elkaar vertellen hoe het PRECIES zit.
🌘 Niet vechten voor het juiste, maar liefdevol verspreiden van kennis en vertrouwen hebben in het universum.

Wij kunnen niet alles weten of snappen. De volledige waarheid over ALLES, dat is een volledig mysterie. NIEMAND kan je dit vertellen, NIEMAND weet of snapt.

Alleen De Bron van dit Allemaal en Alles Wat Is… weet en snapt waar dit allemaal over gaat.

Daar ga ik tenminste van uit, want ander snap ik het ook ff niet meer. 😏

2020 WHAT CAN I SAY?


✨ This year I traveled a lot and lived right on the Pacific to see the sunset everyday. Together with my love we faced illness and fought it. We chose health over fun and made radical decisions for our future. I started to teach, create and connect from my soul.

✨ I traveled to spiritual realms through stillness, ritual and plant medicine. In my head and in my heart I met myself on a deeper level. I went to darkness and light, and embodied the experience: that all is energy.

✨ I learned a lot, I laughed a lot, I cried a lot. I faced my fears and felt scared for our earth. I cried for her and also stood up for her and realized: we are it, we can make the change.

✨ This year was so real, so raw, so opening, so confronting, so pure, so fucking amazing. I’m still scared and sad, also grateful and amazed.

✨ Literally all the things that are life: I admire and appreciate. All the good and the bad may flow through me, may flow through us, and I guess this was my biggest lesson of the year.

✨ All there is, all the feels, all the beauty, all the shit, all of it, is part of this world. Is part of this life. One cannot exist without the other. All of it is to be experienced, accepted, even loved, even embraced.

✨ When so, we can move through consciousness and evolve as a collective. And whatever is going on, whatever shit we have to go through as human kind, I really know now, that we can and we must. And I really believe now, that if we do, and we dare to jump into this unknown, heaven will open it’s doors to us.

And so it is. 

2021 INTENTION


Mijn hele leven neem ik mezelf al van alles voor. Ik heb een doos vol volgescheven dagboeken en waar ik de pagina ook opensla, zie ik dezelfde lijstjes voorbij komen.

🤐Meer sporten en afvallen
🤮Niet roken, drinken of feesten
😞Liefdevoller naar mezelf toe


Waarom ik me nooit hield aan mijn eigen voornemens, is omdat ik geen rust kon vinden. Geen rust in mijn hoofd en mijn lijf, geen rust in mijn leven. Ik hield niet van mezelf en ik was continue op zoek naar pieken (en dalen) omdat ik het ‘saaie’ leven maar angstaanjagend vond.

Nu kan ik zien dat al deze episodes hebben bijgedragen aan de grote stappen die ik uiteindelijk heb durven zetten. De stappen die ervoor hebben gezorgd dat ik langzaam bij beetje respect kreeg voor mijzelf, voor mijn lijf en mijn proces. Waarin ik liefdevoller en zachter werd. Waarin ik meer rust vond in mijn hoofd en in mijn leven.

De voornemens veranderde langzaam in een bewuster leven waarin ik elke dag weer… op daag. Ik daag op, voor mezelf, en ik probeer intentioneel te zijn, met alles dat ik doe.

Ik probeer intentioneel te eten en te werken in mijn mooie huis. Intentioneel onderhoud ik mijn vriendschappen, ben ik dankbaar en maak ik tijd voor mezelf. Intentioneel beweeg ik door het leven, door de fasen van mijn cyclus, door de fasen van mijn proces.

De laatste jaren maakte ik enorme sprongen en kon ik mijn destructieve uitspattingen meestal laten. Betekent dit dat ik klaar ben? Dat mijn proces nu klaar is? No, never. ☺️Vandaar dat het weer tijd is voor een volgende stap, een volgende uitdaging. Geen “voornemen”, maar zeker een intentie.

2021 wordt het bijzondere jaar dat ik eindelijk durf te zijn, in mijn volledigheid. Voor eens en voor altijd laat ik mijn monstertjes achterwege en kies ik voor licht, voor liefde, voor NU en voor mij.

Mijn intentie voor 2021 is om geen alcohol te drinken. Deze spirit bracht mij nooit veel goeds en ondanks het feit dat ik enorm kan genieten van dinertjes, feestjes en alle heerlijke wijntjes die daarbij komen kijken, weet ik ook dat ik zonder haar, nog veel harder en groter mag groeien.

LETS DO DIS! 

LIGHTWORKER


Ik ben religieus opgevoed, niet streng of zo, maar ik ken wel de verhalen en wat ik geloof is dat die verhalen zijn gebaseerd op een realiteit. Een realiteit waarvan ik altijd gevoeld heb dat die waar is.


Alles is zo bizar, zo bijzonder. Het kan niet zo zijn dat er niks is, dat er niet iets groters is, dat er niet een allesomvattende waarheid, een uitleg, een verklaring is voor alles. Die waarheid, dat noem ik God en ik zie dat als een creërende en magische energie. Een energie ontstaan uit de Eenheid en binnen dit creatieveld bestaan ontzettend veel dimensies, realiteiten en bewustzijnsvormen. Door deze geschapen dualiteit kan “God” zichzelf ervaren. Zoiets.


Nou goed, ik ben vaak de discussie met God aangegaan. Ik heb zoiets van “waarom moet alles zo hard zijn? Waarom zijn wij hier op aarde gekomen en zijn we ‘vergeten’ waar we vandaan komen? Waarom maken we allemaal ellende mee en is het mega fucking moeilijk om terug te keren? Om je ziel te zien, te voelen, te ervaren? Waarom is alles zo groots en onduidelijk?”


Toen ik ging mediteren hoopte ik op snel resultaat, maar feit is dat ik nog steeds dit pad bewandel. Sommige antwoorden komen langzaam en gestaag, maar hoe meer ik leer, hoe groter de vragen worden. Deze diepe, wijze intelligentie waar wij allemaal, waar alles uit voortkomt, is groter dan oneindig. Hoe kúnnen we dit bevatten? Wel kunnen we er een diep respect voor voelen, we kunnen er voor buigen en er mee verbinden.


Wat ik en velen met mij geloven, is dat we in een hele bijzondere tijd zijn beland op aarde. Onze heilige, vruchtbare Mother Gaia, onze aarde, geeft nu een Time Out aan. We kunnen niet verder met hoe het nu gaat. We hoeven niet te blijven kwijnen in vastgeroeste patronen en programma’s. We mogen groeien, floreren en op een duurzame manier, bewuster omgaan met de aarde en met onszelf. We mogen taboes doorbreken, vrede creëren en in een hoger bewustzijn stappen. Om samen te shiften naar een mooiere plek, een gezondere aarde en een liefdevoller bestaan. 


Wij kunnen hier allemaal, in onze persoonlijke reis, aan bijdragen. Voel jij je ook een lightworker?


AHO

SACRED YONI


Yoni is een Hebreeuws woord en betekent letterlijk “Geschenk van God”. In het Sanskriet {योनि) staat het woord voor de vulva, de vagina en de baarmoeder. Het woord heeft in de afgelopen duizenden jaren meerdere betekenissen en vertalingen gekend zoals onder andere ‘Bron’, oorsprong, rustplaats, container en heilige doorgang. In oude culturen, waar dit woord vandaan komt, werd de Yoni gezien als een heilige plek, een nest, zelfs als poort naar de Goddelijke bron. De Yoni stond symbool voor nieuw leven, familie en voor liefde. 

Onze baarmoeder is de plek waar letterlijk nieuw leven ontstaat en kan ook worden gezien als een heilige ruimte waar eigenschappen zoals onze intuïtie en onze sensualiteit schuilen. Een plek ook waar nieuwe creaties, ideeën en projecten worden bedacht en worden gekoesterd. Omdat het een ontvankelijk orgaan is absorbeert zij een hoop. Niet alleen geluk en levensenergie, maar ook allerlei herinneringen, emoties en ervaringen slaat zij op. Emoties die je onderdrukt of ervaringen die je niet kunt verwerken, worden opgeslagen in onze baarmoeder Dit is trauma waar we ons soms wel en soms niet bewust van zijn.

In onze baarmoeder schuilt onze innerlijke godin. Wij hebben allemaal die bron in ons. Dit is een bron van diepe, creatieve kracht. Het is een bron van wijsheid en van vrouwelijk leiderschap.

 Zelfs als je baarmoeder fysiek verwijderd is of als je te maken hebt met fysieke ongezondheid rondom de baarmoeder, is deze energie nog steeds aanwezig. Verbinding met deze energie maken is een eeuwenoude techniek die nu langzaam herontdekt wordt. En dat is maar goed ook, want hier ligt écht een verborgen kracht voor elke vrouw!

Als je gaat werken met de energie van jouw schoot kun je aan bepaalde punten gaan werken. Denk aan: het helen van trauma, het verminderen van stress, meer connectie voelen met je lijf en jouw seksualiteit, het verhogen van je creativiteit, meer energie en meer zelfvertrouwen.

Nu, anno 2020, is het de vraag of vrouwen weten hoe belangrijk het eigenlijk is om positieve energie naar dit kostbare deel van ons lichaam te sturen.

Hoe ga jij om met jouw lijf, jouw schoot, jouw Sacred Yoni? 🙏🏼

SVADHISTHANA CHAKRA


Vele spirituele theorieën uit het Oosten hebben het over energetische paden die in elk menselijk lichaam bestaan. Deze energiestromen worden Nadi’s genoemd en komen voornamelijk samen in zeven punten van ons lijf, die beter bekend staan als onze chakra’s.


Door de chakra’s te observeren heeft de moderne wetenschap inmiddels bewezen dat deze zeven punten de plekken zijn waar de meeste bundels zenuwen elkaar ontmoeten. Deze energiepunten lopen langs de ruggengraat en communiceren daar met elkaar.


In dit oude chakrasysteem staat onze schoot (de baarmoeder en de ruimte daar omheen) bekend als Svadhisthana Chakra, het sacrale centrum.


Deze plek is gerelateerd aan onze emoties, aan ons instinct en aan de energie van de maan.


Ze is verbonden met het element water, een vloeiende energie, zoals ook onze emoties zouden mogen vloeien.


Daarnaast laat deze plek in ons zien hoe we in relaties staan, hoe we omgaan met beweging en seksualiteit, hoe we in contact staan met onze verbeelding, hoe avontuurlijk we zijn en hoe we ons creatief uiten.


Svadhisthana Chakra vertegenwoordigd het gevoel van jouw individualiteit, het origineel willen zijn, anders willen zijn.

Tot slot wordt deze chakra ook geassocieerd met het zoeken naar persoonlijk plezier door middel van eten, drinken en seks.


Als deze chakra uit balans is dan kun je te maken krijgen met blokkades in je creativiteit, maar ook met verslaving, depressie of verwarring.


Om deze chakra meer in balans te krijgen kun je verschillende yoga poses beoefenen, zoals bv. de Godinnenhouding. Veel water drinken. Je creatief uiten door bijvoorbeeld te schilderen, chanten of te dansen. Je heupen en buik gebruiken, let the music and emotions flow through you! Begeleide Yoni of Womb meditaties en bepaalde oefeningen om je bekkenbodemspieren te trainen, zoals het werken met Yoni eitjes.


Ben je geïnteresseerd in een begeleide chakra meditatie? Check mijn gifts op deze website. 

OUR WOMB

“There is no other organ quite like the uterus. If men had a uterus, they would brag about it – so should we”.


De baarmoeder is een hol, peervormig spierorgaan in het midden van ons bekkengebied. Onze baarmoeder is een drijvend orgaan (net zoals de meeste van onze organen trouwens) dat alleen op haar plek wordt gehouden door bindweefsel. Dit verbindt de baarmoeder, eileiders en eierstokken met elkaar en met het bekkengebied voor stabiliteit.


De positie en de gezondheid van onze baarmoeder is afhankelijk van de gezondheid van onze ruggengraat, onze houding en onze dagelijkse beweging. Een gezonde baarmoeder belichaamt de natuurlijke seizoenen doordat zij altijd in een cyclus zit van opbouwen, afstoten en wederopbouw van het endometrium. Endometrium is de baarmoederwand waar innesteling van een embryo kan plaatsvinden. Door dit proces kun je bijna zeggen dat wij elke maand zo wat een nieuwe baarmoeder in ons lijf hebben. Ook is deze cyclus heel erg verbonden met de cyclus van leven en dood.


Wist je dat de baarmoeder het vermogen heeft om zo’n 20 keer groter te groeien tijdens een zwangerschap?


Wist je dat als wij seksueel opgewonden zijn, dat bindweefsel onze baarmoeder iets omhoog trekt, zodat onze baarmoederhals verschuift en er meer ruimte ontstaat voor stimulans en dieper genot?


Wist je dat ook als je bent geboren zonder fysieke baarmoeder (dit gebeurt), ze niet volledig functioneert óf als je haar hebt moeten laten verwijderen… dat zij energetisch nog steeds even sterk aanwezig is?


Ons fysieke lichaam is zó fantastisch en onze baarmoeder is een wonderbaarlijk en magisch orgaan. Naast fysieke krachten heeft ze ook emotionele en energetische krachten.

RISE UP WOMEN’S RETREAT


Wat een feest was het vorige maand om in Amsterdam én in Rotterdam, ondanks alles, samen te komen, met mooie vrouwen en het leven te vieren. Samen te delen, samen te spelen. Openhartig te zijn, elkaars dieptes te zien. Elkaar op te vangen en aan te moedigen, elkaar te snappen. Voor een kleine of een grote spurt in de groei van alle vrouwen. Op ons spirituele pad, op het pad van ons leven. 


Onze Rise Up Women’s Retreats bevatten verdiepende, mythische thema’s die elke vrouw zou moeten weten. Onderwerpen die een beetje verloren zijn gegaan in onze cultuur. We gaan mega veel doen, leren je nieuwe technieken, mediteren met elkaar, delen onze verhalen en doen verdiepende opdrachten om volledig los te kunnen laten. Ik geloof dat elke vrouw die hier aan mee doet van start gaat met een proces van heling, ontwikkeling en transformatie. Niet dat je niet goed genoeg bent zoals je nu bent, maar in elke vrouw is ruimte voor groei en het is super interessant om die verschillende lagen van jezelf te onderzoeken.


We brengen onze retreats gezellig en toegankelijk, zodat elke Nederlandse vrouw hier bij aan kan sluiten. No spiriwiri, maar lekker Down to Earth en vooral hartstikke waardevol.

AYAHUASCA INTEGRATION


Voor degenen die graag mijn Ayahuasca ervaring willen horen… geduld. ☺️ Ik ben pas net terug op aarde, zo voelt het. Mijn hele leven is als een puzzel de lucht in gegooid. Enkele stukjes zijn weggenomen en vervangen door nieuwe. Dit moet settelen en indalen.


De komende tijd zit ik in integratieproces. Mijn lijf is heel moe. Ik heb rust nodig, mag naar mijn lijf luisteren, connecten met mezelf, mediteren, ademen, voelen wat gevoeld moet worden en opschrijven wat ik ervaar en wat voor inzichten ik nog krijg.


Ik heb gevoeld hoe groots ik ben, hoe groots wij allemaal zijn, hoe groots alles is. Ik heb veel meegemaakt, veel gevoeld, veel metaforen gezien, lessen geleerd en inzichten gehad die ik nog moet verwerken, nog moet plaatsen.


In mijn reis heb ik doorgekregen hoe ik in ritueel de tijd ga nemen om jullie te vertellen over mijn eerste Aya ervaringen drie jaar geleden en mijn ervaringen van het afgelopen weekend. De weg daar tussen in, wat het mij gebracht heeft en hoe het mij diepere lagen van mezelf en van het leven heeft getoond.


Wat ik voor nu kan zeggen is dat ik wederom bevestigd heb gekregen dat het leven belachelijk bijzonder is. Dat we elk moment mogen liefhebben. Dat we elk aspect ervan mogen omarmen. Dat donker en licht bij elkaar horen en dat alles een proces is. Waarvan we mogen leren en waar we dankbaar voor mogen zijn. Heb jezelf lief, heb je naasten lief. Wees bewust. Doe je best en wees dankbaar. Aho.

MY SOUL’S PURPOSE


Toen ik 16 was schreef ik mijn eerste boek met de titel “Thoughts of a 16 year old”. Echt origineel. Het boek ging over mijn interne processen. Ik dook in thema’s zoals verslaving, vriendschap en de drang van een puber om overal ‘bij te willen horen’. Ook wijdde ik een aantal hoofdstukken aan de verschillende lagen van liefdesverdriet. Het hart kon volgens mijn 16-jarige ‘ik’ op verschillende manieren worden aangevallen en ik had elke attack ondergaan. Na elk probleem of elke inwendige oorlog beschreef ik uitvoerig een plan om mezelf uit deze denkbeeldige hel te trekken. Honderd voornemens en duizend woorden van aanmoediging en zelfcompassie. Ik gaf nooit op, tot ik dat op een gegeven moment toch deed. Het einde van het boek was het einde van mezelf. Ik werd verslagen door het leven en verdronk in mijn eigen zeeën van emoties. Mijn eigen peptalks zouden niet meer werken.

 

Pretty depressing right?

 

Er is zoveel waar ik over kan schrijven, zoveel waar ik over wil schrijven. Zoveel om te vertellen, zoveel lagen, zoveel diepe shit. Ik heb dus altijd al gedacht dat er een dag zou komen dat ik mijn totale binnenkant zou delen met de rest van de wereld. Ik heb dus altijd al gevoeld dat ik dat wilde en moest doen. Nu is het 2020 en het leven op aarde zit in een sneltrein. Alles kan gedeeld worden en we kunnen altijd een groep mensen vinden die we mogen inspireren. Dit gebeurt via gekke apparaatjes die altijd “AAN” staan en in verbinding staan met elkaar.

 

Mijn leven, voelt ineens als een rode draad, door mezelf heen, door de wereld heen. Ik heb nog nooit zo sterk gevoeld dat het niet uitmaakt wat anderen van me denken en of het wel volwaardig genoeg is wat ik deel. Ik heb ook nog nooit zo sterk gevoeld dat ik in mijn rol mag stappen, mag zeggen wat ik op mijn hart heb en anderen mag inspireren. Ik weet niet waar de wereld heen gaat, ik weet alleen dat ik, in mijn proces, en in mijn verhaal, fucking lekker bezig ben. Dat ik bewustzijn mag creëren en dat ik dat hóór te doen. En dat ik mega trots ben op die 16-jarige meid, die nooit is gestopt met schrijven en nooit is gestopt met vechten.

 

Never give yourself up & give the earth what you are supposed to give her.

Schermafbeelding 2020-12-11 om 19.33.50
MY BODY

 

Weer eens een tekst over mijn lijf. Mijn lijf, jouw lijf, ieders lijf. We hebben allemaal een lijf, een lichaam, een prachtig meesterwerk. Dat werkt, altijd maar werkt.

We zijn ook allemaal wel eens onzeker over ons lijf. De ene minder dan de ander. Ook niet zo gek door het beeld dat ons wordt voorgeschoteld. Tegenwoordig is dat beeld: slank, sportief en fit. Vrouwen met platte, gespierde buiken, ronde borsten, billen en lippen. Mannen met brede schouders en armen, lang, gebruind en gespierd. GELUKKIG ziet niet iedereen er zo uit, maar ondanks dit besef is het soms verdomde moeilijk om altijd maar zielsgelukkig te zijn met het lijf dat je is gegeven. Godzijdank staat deze tijd steeds meer open voor echtheid, voor echte lijven en echte verhalen. Voor vetrollen en tranen, voor geluk en ongeluk. 

Ik als vrouw heb altijd al op mijn gewicht ‘moeten’ letten. Ik heb rondingen (geërfd van mijn Kroatische oma’s die klein van stuk waren, enorm veel gebaard, prachtige ronde buiken en grote borsten) en ik HOUD van eten. Van heerlijk vet en zout. Zoet en zuur en knapperig voedsel. Doe er ook maar een karafje chardonnay bij. Op vakantie is altijd weer zo’n moment. Bikini’s, anders eten, de strijd tussen slank zijn en mezelf eens ff lekker helemaal laten gaan. 

Dit witte badpak kocht ik ooit en Dunga was fan. Ik vind al jaren dat het te klein is maar op verzoek van hem nam ik het mee en trok ik het aan. We lagen te zonnen en ik vroeg voor de grap of hij nog steeds verliefd was op dit gekke, dikke trolletje. “Mag ik alsjeblieft een foto van je maken?”, was zijn respons.

Ik word continu herinnerd aan de thema’s die ik zelf aanhaal. Wat ik vandaag besef is dat ik me vrij mag voelen, me dik mag voelen, me prachtig mag voelen, me ongemakkelijk of lekker mag voelen. Ik mag alles zijn in mijn lijf, omdat dit lijf van mij is. Het werkt voor mij en het werkt zo goed. Het doet alles wat het moet doen. Soms stop ik er alleen maar gezondheid in en af en toe verwaarloos ik het een beetje. Vooral dan, maar ALTIJD eigenlijk, kan ik alleen maar dankbaar zijn. Dankbaar dat dit lijf van mij is en dat het er zo fcking HEERLIJK uitziet.

HRIDAYA YOGA

 

Ik plaats mezelf buiten mijn leven, buiten mijn bubbel, mijn routine, mijn bekende wereld. Ik plaats mezelf ergens waar alles anders gaat, een ander tempo, andere soorten mensen, andere dingen om te doen. Vaak plaatste ik mezelf ergens neer en leuk was het lang niet altijd. Wel altijd leerzaam, anders en avontuurlijk. Door mezelf er buiten te plaatsen ben ik aangewezen op mezelf, leer ik mezelf kennen van binnen uit. Door middel van ongemak, verveling, stilte of emotie.

 

Hridaya is zo’n plek waar ik mezelf begin dit jaar plaatste. Een maand lang volgde ik een Yoga opleiding en een tien-daagse stilte retraite bij dit prachtige centrum in Mexico. Hridaya gaat terug naar de basis van Yoga. Yoga. Union. Terug naar binnen, naar de ziel, naar de stilte in ons. Geen heftige flows of intense power yoga sessies, maar Asana’s stuk voor stuk bespreken, beoefenen en belichamen. Keer op keer, elke dag weer.

 

De achtergrond van het Hindoeïsme leren kennen, energieën in ons herkennen en daarmee werken, stilte en bewustwording in en rondom ons lijf. De eerste week moest ik enorm wennen. Het ritme zoals wij dat gewend zijn werd teruggebracht naar een slakkentempo. Langzamer praten, bewuster eten, uren per dag in stilte, lectures die uren duren en diepgaande gesprekken met mensen van over de hele wereld. Ik had geen telefoon en in mijn vrije uurtjes ging ik naar het strand, las ik een boek of schilderde ik.

 

Na deze maand was ik tot rust gekomen en zowel psychisch als fysiek gedetoxed. Met een wijd open hart en onvoorwaardelijke, universele liefde voor alles en iedereen was ik weer ready om de wijde wereld in te trekken… JEZUS wat ben ik op m’n bek gegaan.

 

Wat heb ik hier veel geleerd. Het is een plek om tot rust te komen, even weg te zijn van alle dagelijkse beslommeringen, van een druk sociaal leven, van werk, van druk, stadse stress en verslavingen. Koffie, alcohol en slecht eten is allemaal even niet aan de orde. Dagelijks vroeg opstaan, yoga, meditatie, veel slaap en gezond eten zorgen ervoor dat ik tijd heb voor… mezelf. Echt stilstaan. Niks te “doen” hebben, bewust kijken naar de mind. Door de verveling heen, door het ongemak heen… en wat blijft er dán over?

Schermafbeelding 2020-12-11 om 19.22.08
OUR MOON


Onze menstruatie bewust omarmen vraagt ​​ons om een ​​aantal taboes te doorbreken. In onze cultuur zijn er onuitgesproken regels dat we niet zouden moeten rusten of de tijd zouden moeten nemen om onszelf te leren kennen, voor onszelf te zorgen en onze menstruatie te onderzoeken.

De meeste van ons hebben niet geleerd hoe magisch onze menstruatie is. We hebben niet geleerd hoe we het beste kunnen omgaan met onze cyclus en hoe we ons lijf kunnen onderzoeken. We weten niet hoe we de eb en vloed van ons lijf kunnen zien, kunnen eren en haar ten diepste kunnen respecteren.

Dat de cyclus van onze menstruatie zo lijkt op de cyclus van de maan, is geen toeval. Dit is onze connectie met de aarde, met de natuur en om die reden mega bijzonder.

Vraag jezelf eens af: hoe ga ik om met mijn menstruatie? Zie ik het als iets negatiefs, iets vies, iets irritants iets wat ik graag snel voorbij laat gaan? Ben ik er ooit wel eens bewust mee bezig? Voel ik een connectie met mijn natuurlijke cyclus? Heb ik sinds jongs af aan hormonen geslikt of toegediend gekregen en weet ik eigenlijk wel wat dat precies met mijn lichaam doet? Zijn tampons gezond voor de binnenkant van mijn lijf? Wat is voor mij oké en wat niet?

We kunnen onze menstruatie als iets moois gaan zien, als iets heiligs. Het gaan vieren in plaats van het te negeren. Tijdens elke fase van onze natuurlijke cyclus kunnen we dan rekening houden met onszelf. Geef jezelf bijvoorbeeld de mogelijkheid om te rusten als je bloed. Naar binnen te keren en te voelen waar jouw lichaam behoefte aan heeft… #loveyourmoon

Beautiful art form beautiful  Julia who also designed my logo

INNER CHILD


In mij leeft een kleine meid. Een heerlijk kind vol moed en zelfvertrouwen dat ooit straalde en sprong. Mega enthousiast benaderde zij het leven. Ze ging zó hard dat ze er helemaal niets van snapte, toen ze voor de eerste keer geslagen werd, getreiterd. Toen ze werd uitgelachen en gepest. Vernederd, buitengesloten, afgemaakt. En toen ze haar best deed, gebeurde het nog een keer. En toen ze niet meer haar best deed, gebeurde het vaker. Dit kleine meisje ging huilend in een hoekje zitten en sindsdien zit ze daar eigenlijk nog steeds.


Op dit moment ben ik trots op mijn leven, trots op mijzelf. Op alle mooie mensen om mij heen, op mijn pad en op mijn heling. Maar af en toe, zo ook tijdens dit proces van Down to Earth Women, krijg ik te maken met: afwijzing. Zonder dat ik het doorheb, zit ik ineens weer in die hoek. Huilend zit ik daar als kleine meid en ik dan voel ik mij: verraden. Ik voel me dan alleen, gebeten als een hond en ik snap niet waarom niemand mij mag, waarom ik niet mee mag spelen, niet mee mag doen. Ik snap dan niet waarom iedereen mij haat.


Ja, ik ben veel gepest en niet zo’n beetje ook. Ik ben letterlijk kapot gemaakt als kind en omdat ik geen muurbloempje was en me helemaal niet wilde verstoppen ging ik er keihard tegenin. Als puber zocht ik de verkeerde mensen op. Ik ging zuipen en snuiven om maar niet te hoeven voelen. Ik veranderde in een emotioneel party monster en zo gedroeg ik me ook. Tegelijkertijd had ik maar één doel: gezien en geaccepteerd worden. Nou, ik kan je vertellen dat die tactiek mega averechts werkte. Dus dit patroon bleef zich herhalen op de meest bizarre manieren. Ik heb heel lang totaal niet gesnapt wie ik was, wat ik verkeerd deed en wat ik moest doen om het beter te maken.


Na jaren werken en mijzelf liefdevol hervinden, ben ik nu hier. Het gaat mega goed en niemand haat mij meer. Ik hoor er nu bij: niet bij anderen, maar bij mezelf. Ik ben trots op- en liefdevol naar mezelf. Af en toe komt kleine Nada bij me op schoot zitten. Dan huil ik even met haar mee. Dan troost ik haar en geef ik haar alle moederliefde die ik in me heb. Dan zeg ik tegen haar dat ze goed genoeg is. Dan zeg ik tegen haar dat alles goed komt.

Down to Earth Women
DOWN TO EARTH WOMEN

 

Down to Earth Women is een platform dat ik in het leven heb geroepen om vrouwen bij elkaar te brengen. Om met elkaar te leren, te groeien, te verdiepen. Ik geloof dat alle vrouwen (maakt niet uit wat voor afkomst, wat voor levenservaringen of wat voor leeftijd) kunnen leren van elkaar. Dat we elkaar kunnen helpen en kunnen inspireren. Ik geloof dat er altijd ruimte is voor verbetering, in ieder mens; voor verruiming, voor meer bewustzijn, ontwikkeling en voor verbinding. Ook geloof ik dat er een hoop is dat wij als moderne vrouwen anno 2020 niet weten, niet voelen, niet praktiseren.


Down to Earth Women nodigt uit tot zelfonderzoek, meer bewustwording en spirituele groei. De vrouwencirkels die ik aanbied dienen zowel als introductie voor vrouwen die hier weinig ervaring mee hebben, als herhaling en verdieping voor vrouwen op een spiritueel pad. Met dit programma hoop ik een opening te bieden voor vrouwen die zich meer willen verbinden en willen blijven ontwikkelen.


Met Down to Earth Women bied ik online vrouwencirkels en real live Retreats aan. We komen hier samen met een prachtige groep vrouwen waar we met elkaar praten, samen mediteren, samen zingen en oefeningen doen. De onderwerpen zijn erg toegankelijk gemaakt met veel praktische tools om in je dagelijkse leven te integreren.


Onderwerpen die voorbijkomen zijn meditatie, mindfulness, ritueel, bewustwording en dankbaarheid, vrouwelijkheid, zelfliefde, seksualiteit, eigen lijf en werken met onze vrouwelijke kracht en energie.

INTRO

 

Mijn leven was altijd hectisch. Vanaf jongs af aan was ik altijd al vol van grote levensvragen. Ik maakte daarom niet altijd de beste keuzes voor mezelf en kreeg te maken met dwangmatigheid, verslavingen en paniekaanvallen.⁠

Na veel zelfonderzoek, een lang spiritueel pad, verschillende opleidingen, plantmedicatie en het mezelf blijven uitdagen op verschillende vlakken, kan ik alleen maar met een big smile en zo veel trots terugkijken op een bewogen leven en kan ik gelukkig ook veel achter me laten. Sinds twee jaar heb ik een fijne, gezonde relatie met een heerlijke man. Ik heb mijn verslavingen overwonnen [zelfs koffie, omg] en voor het eerst in mijn leven ervaar ik sinds deze periode levensvreugde en zo ontzettend veel dankbaarheid.⁠


Ik ben de vrouw geworden die ik altijd wilde zijn en die ik van binnen natuurlijk ook al was. Ik moest alleen een paar lagen door en blijkbaar het één en ander doorwerken, voordat ik haar volledig mocht belichamen.⁠ 


In de afgelopen twee jaar was voornamelijk ruimte voor de volledige transformatie. Bewuster en gezonder, een ander ritme en andere manieren van plezier beleven. Daardoor ontstonden ook andere wensen en verlangens. Ik kwam er achter dat ik mijn levenslessen graag deel. Dit is mijn studie geweest en het voelt nu als mijn kracht om dit met andere vrouwen te delen.⁠

19kopie